“Toata lumea stie sa monteze rulmenti!”
Asa e! Avem exemple multiple… Si cum o poza face cat o mie de cuvinte, va las mai jos cateva exemple din viata de zi cu zi, a echipamentelor care vin in atelierul nostru pentru o cura de insanatosire (grabnica).
… dar sa poti monta rulmentii in asa fel incat sa poata functiona pe o durata indelungata, fara vibratii si fara o incalzire excesiva a acestora, necesita disciplina si know-how in instalarea acestora. In articolul acesta ne permitem sa va prezentam, ce consideram noi ca fiind cei mai importanti trei factori pentru o functionare de calitate a echipamentului dumneavoastra rotativ:
1. Lucrul intr-un mediu curat/ evitarea contaminarii lagarelor in timpul montarii. De aceea, atentie sporita sa nu introducem contaminanti, murdarie in lagar (atat in timpul montajului, cat si in timpul lubrefierii acestuia).
2. Modalitatea corecta de montare. Ajustajul si tolerantele recomandate de producator pentru montarea pe arbore si pentru montarea in alezaj – vezi mai jos un tabel dat de SKF pentru ghidare – pe care va sugeram sa le verificati pe echipamentul dumneavoastra.
Cele mai utilizate clase de toleranta pentru montarea rulmentului (pe arbore si in alezaj) sunt date in tabelul de mai jos (meritul celor de la SKF – SKF Bearing Maintenance Handbook)
3. Forma si dimensionarea corecta a arborelui si alezajului (aici consideram cel putin bataia arborelui – runout, concentricitatea alezajului, conicitatea si ovalitatea atat a arborelui, cat si a alezajului sunt esentiale)
Folosirea acestor bune practici (best practices) de montare a rulmentilor va va permite sa prelungiti durata medie de buna functionare (renumitul parametru de masura al fiabilitatii unui echipament si ma refer la MTBF – Mean Time Between Failure) si siguranta acestuia in exploatare.
Echipa noastra Rotofix Solutions pune accent pe acuratetea si implementarea acestor metode in practica de zi cu zi. Culmea este ca aceste masuratori le inregistram in documentatia de calitate a reparatiei (deh, suntem certificati si ISO 9001 – fapt de care suntem mandri), documentatie pe care o prezentam Clientului ca sa-si poata crea o asa-numita Istorie de Reparatie a Echipamentului si la care sa poata face referire la o eventuala interventie (cand va uita desigur detaliile de acum o suta de ani! – figura de stil, a se citi cu umor).
Va urma!
Acest site poate stoca fisiere cookie in browser-ul dumneavoastra. Controlati setarile cookie aici