Va veti intreba pe buna dreptate ce legatura este intre cele doua subiecte si, sper ca pana la sfarsitul articolului, sa fiu suficient de clar sa dau o explicatie satisfacatoare care sa aduca mai multa lumina asupra bunelor practici din mentenanta echipamentelor rotative din aplicatii cu temperaturi ridicate. Dar fiind inginer, va rog sa-mi acordati multa intelegere si sa dati dovada de multa toleranta…
Sa pornim cu notiunea de Root-Cause Analysis care, fara sa fiu exhaustiv, doreste sa fie un process sistematic de cautare a cauzei principale a unui defect intampinat de echipamentul dumneavoastra rotativ. Sunt mai multe metodologii de RCA (Root-Cause Analysis) si enumar cateva pentru conformitate: 5-WHYs, A3 Problem Solving, Fault Tree Analysis (Apollo, Proact-Meridium, etc), Kaizen Blitz, TRIZ, Fishbone Diagram, etc. Dupa cum vedeti, majoritatea metodologiilor sunt cunoscute dupa denumirea in engleza asta si ca sa vedem (lipsa) interesului general pentru cautarea cauzei fundamentale a defectelor pe care le intampinam. In general, lumea isi indreapta atentia si resursele sa remedieze imediat efectul unei defectiuni si nu cauza care a condus la aceasta (spre exemplificare, in general se inlocuiesc lagarele unui echipament rotativ in loc sa fie analizate cauzele care au condus la defectarea acestuia – slabiri mecanice, contaminarea lubrefiantului, descarcari electrice in lagar, etc).
Acum, toata lumea intelege conceptul de dilatare termica in care un echipament isi schimba dimensiunile fizice daca este supus unui process de incalzire sau racire. De exemplu, in cazul unui rotor de pompa de alimentare cazane, de 1500 mm lungime, putem avea o crestere a lungimii de pana la 2.5 mm in cazul incalzirii de la 25 C la 135 C. Cresterea este incredibil de mare mai ales daca ne raportam la jocurile foarte mici din lagarele axiale si jocurile din labirintii rotorici si statorici ai pompei. Interesant, nu?
La fel, in cazul carcasei aceleasi pompe de alimentare, trebuie sa consideram cresterile dimensionale pentru efectuarea unei alinieri precise ale arborilor. O discutie mai elaborata despre acest subiect o vom dezvolta mai tarziu. Rotofix Solutions are expertiza perfecta pentru dumneavoastra pentru alinieri precise de arbori, care complementata cu dispozitivele EasyLaser XT440 din dotare poate face minuni in functionarea echipamentelor dumneavoastra rotatative.
Revenind la subiectul nostru, care este legatura intre dilatarea termica si Root-Cause Analysis, va spun ca am intalnit un eveniment la o pompa de alimentare in care dilatarea termica a carcasei a fost blocata (lucru destul de des intalnit in cadrul multor aplicatii cu temperatura ridicata) prin strangerea buloanelor de la capatul liber (Non-Drive End / NDE).
Dupa cum stiti, zona carcasei pompei de langa cuplaj (Drive End / DE) este fixa (cu ajutorul unor pene, buloane de fixare, etc), iar capatul liber se poate misca liber (in timpul incalzirii/dilatarii) pentru a evita blocarea dilatarii carcasei (fapt care poate conduce la defecte serioase ale lagarului axial sau gripari ale rotorului in carcasa). In urma efectuarii unei analize de Root-Cause Analysis / RCA a fost pus in evidenta faptul ca dilatarea era impiedicata pentru ca buloanele de la capatul liber era stranse, fara a pastra un joc intre saibele buloanelor de 0.05 mm (recomandate de producator) atunci cand carcasa pompei era rece (la temperatura ambianta).
Aceasta pompa a functionat acceptabil pe parcursul a 40 de ani, dar imediat dupa punerea initiala in functiune (deci, acum 40 de ani), echipamentul a experimentat diverse defecte (in principal, gripari ale rotorului in carcasa), fapt care a condus la cresterea jocurilor din labirintii rotorice/statorici (aceaste jocuri au fost dublate, bazandu-se pe recomandarile pentru jocurile minime sugerate de standardul API Standard 610 – Centrifugal Pumps for Petroleum, Petrochemical and Natural Gas Industries. Asa cum spuneam ca in general se accepta mereu mai usor o solutie simpla, dar gresita, care rezolva doar simptomele sau efectele (in loc sa atace direct cauza directa a problemei). Merita mentionat ca solutia cresterii jocurilor in labirinti implementata la punerea initiala in functiune nu a fost agreata niciodata de producatorul pompei.
Asa ca Root-Cause / cauza fizica a problemei este o impiedicare a dilatariii termice a pompei, iar solutia implementata a fost una care a abordat doar efectele griparii rotorului de pompa in carcasa pompei de alimentare.
Ar fi interesant de studiat cate cazuri ati vazut in care sunt atacate doar efectele unui defect in loc sa fie solutionata definitive problema prin rezolvarea cauzei principale!
Astept comentariile voastre
Acest site poate stoca fisiere cookie in browser-ul dumneavoastra. Controlati setarile cookie aici